ΕΝΔΟΒΟΛΒΙΚΕΣ ΕΝΕΣΕΙΣ

Οι μορφές της ΗΕΩΚ

Η ΗΕΩΚ εμφανίζεται σε δύο μορφές : την ξηρά και την υγρά μορφή. Στην ξηρά μορφή, η μείωση της οράσεως είναι αργή και προοδευτική σε βάθος πολλών ετών, ενώ  ....

Περισσότερα →

Τι είναι η ΗΕΩΚ;

Η Ηλικιακή εκφύλιση ωχράς κηλι΄δας (ΗΕΩΚ)προσβάλλει τα κύτταρα της οράσεως στην κεντρική περιοχή του βυθού του ματιού και η οποία προκαλεί προοδευτική μείωση της...

Περισσότερα →

Οι ενδοβολβικές ενέσεις

Έχουν εγκριθεί για .χρήση στην ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς, στη διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια, σε αποφράξεις αγγείων, σε υψηλή μυωπία ..

Περισσότερα →

03

CAT

Φάρμακα για ΗΕΩΚ

Στην κατηγορία των αντι-αγγειογενετικών παραγόντων τα ενέσιμα φάρμακα που χρησιμοποιούνται για ενδοβολβικές ενέσεις είναι τα Avastin (bevazicumab)  β) Lucentis ......

Περισσότερα →

 H άμεση έναρξη θεραπείας με ενδοβολβικές ενέσεις, μπορεί να βοηθήσει σημαντικά  στην βελτίωση και αποκατάσταση της όρασης σε άτομα που πάσχουν από ηλικιακή εκφύλιση ωχράς κηλίδας.

 • Τι είναι η ηλικιακή εκφύλιση ωχράς κηλίδας;

  Η ηλικιακή εκφύλιση ωχράς κηλίδας (ή σχετιζόμενη με την ηλικία εκφύλιση ωχράς κηλίδας) είναι μια πολύ συχνή πάθηση της τρίτης ηλικίας που προσβάλλει τα κύτταρα της οράσεως στην κεντρική περιοχή του βυθού του ματιού και η οποία προκαλεί προοδευτική μείωση της λειτουργικής όρασης. Σε προχωρημένη μορφή, ο/η ασθενής βλέπει μόνο με τα εναπομείναντα κύτταρα της περιφέρειας του αμφιβληστροειδούς και πολλές φορές η όραση περιορίζεται σε μέτρηση δακτύλων σε απόσταση μερικών δεκάδων εκατοστών.

 • Ποιες είναι οι μορφές της ηλικιακής εκφύλισης ωχράς κηλίδας;

  Η ΗΕΩΚ εμφανίζεται με δύο μορφές: την ξηρά (ή μη παραγωγική)  (πάνω) και την υγρά (ή παραγωγική) (κάτω).

   

  Στην ξηρά μορφή, τα κύτταρα της οράσεως εκφυλίζονται και ατροφούν προοδευτικά σε βάθος πολλών ετών,  Στην υγρά μορφή, η μείωση της όρασης μπορεί να είναι πολύ απότομη και συνήθως οφείλεται σε αιμορραγίες και συσσώρευση υγρού και εξιδρωμάτων στην οπίσθια κεντρική περιοχή του οφθαλμού. Συνήθως προηγείται το στάδιο της ξηράς μορφής μέχρι να μεταπέσει στην υγρά (ποσοστό: περίπου 20%). Λόγω της αύξησης του ορίου ηλικίας, η ΗΕΩΚ εμφανίζεται σε πολύ μεγάλο ποσοστό ατόμων της τρίτης ηλικίας. Σε πολλές περιπτώσεις, τα άτομα αυτά μπορεί να χρειαστούν βοηθήματα χαμηλής οράσεως.

 • Πως αντιμετωπίζεται;

  Στην ξηρά μορφή, ο οφθαλμίατρος έχει στη διάθεση του μόνο βιταμίνες και ειδικά συμπληρώματα διατροφής για να καθυστερήσει την εκφυλιστική διεργασία. Στην υγρά μορφή, ο ασθενής θα πρέπει να υποβληθεί άμεσα σε θεραπεία με ενδοβολβικές ενέσεις αντιαγγειογενετικών παραγόντων, οι οποίοι καταστρέφουν τα παθολογικά αγγεία που προκαλούν τις αιμορραγίες. Η αποτελεσματικότητα των ενέσεων αυτών εξαρτάται από την αρχική έκταση και βαρύτητα των βλαβών καθώς και το χρόνο έναρξης της θεραπείας. H άμεση έναρξη θεραπείας μπορεί να βοηθήσει σημαντικά  στην βελτίωση και αποκατάσταση της όρασης.

 • Ενδοβολβικές ενέσεις

  Εκτός από την ΗΕΩΚ, οι ενδοβολβικές ενέσεις έχουν εγκριθεί για χρήση στη διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια, σε αποφράξεις αγγείων αμφιβληστροειδούς, σε υψηλά μυωπικά μάτια με αιμορραγίες (κηλiδα Fuchs) και γενικότερα σε πολλές παθήσεις που αφορούν τα αγγεία του αμφιβληστροειδούς. Εκτός από τις ενέσεις με αντιαγγειογενετικούς παράγοντες, χρησιμοποιούνται και ενέσεις με κορτιζόνη. Σε περιπτώσεις σοβαρών σηπτικών φλεγμονών στο εσωτερικό του βολβού, ενδείκνυται η έγχυση ισχυρών αντιβιοτικών. H έγκαιρη διάγνωση και η άμεση έναρξη της θεραπείας είναι πολύ σημαντικά για ένα ικανοποιητικό αποτέλεσμα σε όλες τις παραπάνω περιπτώσεις. Ο πίνακας AMSLER βοηθά πολύ στον εντοπισμό και στην παρακολούθηση βλαβών στην ωχρά κηλίδα. Μπορείτε να κατεβάσετε και να εκτυπώσετε ένα αντίγραφο κάνοντας κλικ εδώ.

 • Ποια φάρμακα χρησιμοποιούνται στις ενδοβολβικές ενέσεις;

  Στην κατηγορία των αντι-αγγειογενετικών παραγόντων τα ενέσιμα φάρμακα που χρησιμοποιούνται για ενδοβολβικές ενέσεις είναι τα α) Avastin (bevazicumab)  β) Lucentis (ranibizumab) γ) Eylea ((aflibercept). Η αποτελεσματικότητα και των τριών φαρμάκων φαίνεται πως δεν διαφέρει σημαντικά, βάσει ανεξάρτητων πολυκεντρικών μελετών. Σύμφωνα με διεθνώς καθορισμένα πρωτόκολλα, αρχικά πρέπει να γίνουν 3 ενδοβολβικές ενέσεις με μεσοδιαστήματα ενός μηνός. Στη συνέχεια μπορεί να χρειαστούν και άλλες ενέσεις, αν αυτό κριθεί σκόπιμο. Δυστυχώς, η ΗΕΩΚ, μπορεί να υποτροπιάσει σε οποιαδήποτε στιγμή, παρά την φαρμακευτική αγωγή και γι'αυτό το λόγο χρειάζεται συχνή παρακολούθηση. Συνιστάται συχνή αυτοεξέταση με πίνακα Amsler. Ως κορτιζονούχα χρησιμοποιούνται το Kenacort (triamcinolone acetonide) και το Ozurdex (dexamethasone). To Ozurdex είναι βραδείας ενέργειας και εισάγεται στο μάτι με ειδικό εργαλείο.

 • H διαδικασία προμήθειας του φαρμάκου από Δημόσιο ταμείο

  Εφ'όσον ενδείκνυται η χρήση ενδοβολβικών ενέσεων, ο/η ασθενής προσέρχεται στο Nοσoκομείο Μετροπολιταν.  Παρόλο που οι ενέσεις αυτές μπορούν να γίνουν και στο ιατρείο, ο διευθυντής του Κέντρου μας καθ. Παντελής Α. Παπαδόπουλος και οι συνεργάτες του χρησιμοποιούν τις άσηπτες χειρουργικές αίθουσες του νοσοκομείου για τις ενδοβολβικές ενέσεις, μειώνοντας στο ελάχιστο την πιθανότητα κάποιας διεγχειρητικής μόλυνσης. Τα άτομα που θέλουν να χρησιμοποιήσουν το ασφαλιστικό ταμείο τους για την κάλυψη του κόστους του φαρμάκου, θα πρέπει να έχουν πάρει προηγουμένως έγκριση από το ταμείο τους για την προμήθεια του φαρμάκου. Για την πρώτη έγκριση χρειάζεται φλουοροαγγειογραφικός έλεγχος και OCT (Optical Coherence Tomography). Η διαδικασία μπορεί να γίνει και με μια εξουσιοδότηση από το ΚΕΠ. Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να απευθυνθείτε στη Γραμματεία του Κεντρου μας

ΤΗΛΕΦΩΝΑ

210 9881800 - 9883702 - 9853055

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ

Ποσειδώνος 42, Παλαιό Φάληρο  17561, Αττική

© 2017 Ophthalmo-Check

ΕΝΔΟΒΟΛΒΙΚΕΣ ΕΝΕΣΕΙΣ

 H άμεση έναρξη θεραπείας με ενδοβολβικές ενέσεις, μπορεί να βοηθήσει σημαντικά  στην βελτίωση και αποκατάσταση της όρασης σε άτομα που πάσχουν από ηλικιακή εκφύλιση ωχράς κηλίδας.