ΟΦΘΑΛΜΟΛΟΓΙΚΕΣ
ΠΑΘΗΣΕΙΣ

 • Αμβλυωπία

  Αμβλυωπία είναι η ελαττωμένη οπτική οξύτητα του ενός ή και των δύο οφθαλμών παρά τη διόρθωση κάθε διαθλαστικής ανωμαλίας και την απουσία οργανικής βλάβης. Πρόκειται για στερητικό φαινόμενο και αποτέλεσμα της μη συνεχούς χρήσης της μίας ή και των δύο ωχρών κηλίδων για οπτική προσήλωση. Εκτιμάται ότι επηρεάζει το 1-5% του πληθυσμού. Η αμβλυωπία είναι πρόβλημα ανάπτυξης του εγκεφάλου και όχι ένα οργανικό νευρολογικό πρόβλημα του βολβού του οφθαλμού(αν και οργανικά προβλήματα μπορούν να οδηγήσουν σε αμβλυωπία η οποία ενδέχεται να παραμείνει ακόμη και μετά τη θεραπεία του προβλήματος) . Η περιοχή του εγκεφάλου που δέχεται εικόνες από το αμβλυωπικό μάτι δε διεγείρεται σωστά και δεν αναπτύσσει πλήρη οπτική ικανότητα, γεγονός που έχει επιβεβαιωθεί με άμεση εγκεφαλική εξέταση. Μπορεί να οφείλεται σε στραβισμό ή  σε μονόπλευρη υψηλή αμετρωπία. Μπορεί να θεραπευτεί με κάλυψη του υγιούς οφθαλμού για μερικές ώρες την ημέρα, αν διαγνωστεί μεχρι και την ηλικία των 7-8 ετών.

 • Αποκόλληση Αμφιβληστροειδούς

  Αποκόλληση του αμφιβληστροειδούς είναι η κατάσταση στην οποία αποκολλάται ο ίδιος αμφιβληστροειδής από την εξωτερική στιβάδα που τον συγκρατεί, το οποίο λέγεται μελάγχρουν επιθήλιο. Ο αμφιβληστροειδής είναι μια εσωτερική μεμβράνη του ματιού πάνω στην οποία βρίσκονται τα κύτταρα με τα οποία αντιλαμβανόμαστε τα οπτικά ερεθίσματα. Είναι μία άκρως επείγουσα κατάσταση που απαιτεί άμεση χειρουργική θεραπεία για την αποκατάσταση της βλάβης, καθώς οδηγεί νομοτελειακά στην τύφλωση. 1 ανά 10.000 άτομα προσβάλλονται κάθε χρόνο. Αντιμετωπίζεται με χειρουργική επέμβαση.

 • Αποκόλληση Υαλοειδούς

  Η αποκόλληση υαλοειδούς εμφανίζεται συχνότερα σε άτομα άνω των 50 ετών. Το υαλοειδές σώμα είναι μια γελατινώδης ουσία η οποία αποτελεί τον εμβρυϊκό σκελετό του ματιού και το βοηθά να διατηρεί το σφαιρικό του σχήμα. Το υαλοειδές είναι συνδεδεμένο με την επιφάνεια του αμφιβληστροειδή. Με πάροδο της ηλικίας, το υαλοειδές ρευστοποιείται και σε πολλά σημεία αποκολλάται από τον αμφιβληστροειδή. Σε μερικά σημεία, λόγω της αποκόλλησης συμπυκνώνεται και χάνει την διαφάνεια του. Αυτό το αντιλαμβανόμαστε σαν σκιές, μυγάκια, κλωστές κλπ. που αιωρούνται.  Σε άλλες περιπτώσεις υπάρχουν και λάμψεις τη νύχτα. Σε ένα ποσοστό 1-2% η αποκόλληση του υαλοειδούς μπορεί να προκαλέσει ρωγμές στο τοίχωμα του αμφιβληστροειδή, η οποίες αν δεν αντιμετωπιστούν με laser μπορεί να οδηγήσουν σε αποκόλληση αμφιβληστροειδούς. Γι' αυτό το λόγο όταν  εμφανιστούν ξαφνικά μυγάκια ή/και λάμψεις, ο ασθενής θα πρέπει να ελέγχεται το ταχύτερο δυνατό από οφθαλμίατρο.

 • Αχρωματοψία - Δυσχρωματοψία

  Αχρωματοψία είναι η αδυναμία της αντίληψης των χρωμάτων. Δεν αποτελεί κάποια μορφή τύφλωσης αλλά όταν κάποιος έχει αχρωματοψία, έχει δυσκολία να ξεχωρίσει κάποια συγκεκριμένα χρώματα, όπως το κόκκινο και πράσινο ή το μπλε και κίτρινο. Η αδυναμία αντίληψης του κόκκινου-πράσινου είναι η περισσότερο συχνή μορφή αχρωματοψίας. Λιγότερο συχνή παρουσιάζεται αυτή της αδυναμίας αντίληψης του μπλε-κίτρινου χρώματος. Σε αντίθεση με αυτό που πιστεύει ο περισσότερος κόσμος, είναι σπάνιο ένα άτομο που πάσχει από αχρωματοψία να βλέπει μόνο σε αποχρώσεις του γκρι. Η Δυσχρωματοψία είναι η κατάσταση κατά την οποία το άτομο δεν μπορεί να αντιληφθεί πλήρως τα χρώματα. Δυσκολεύεται να διακρίνει τις λεπτές αντιθέσεις των χρωμάτων. Τα άτομα με δυσχρωματοψία δεν μπορούν να πάρουν επαγγελματικό δίπλωμα οδήγησης. Δεν υπάρχουν  χειρουργικές ή άλλες θεραπείες για την αχρωματοψία.ή την δυσχρωματοψία.

 • Γλαύκωμα Ανοικτής Γωνίας

  Το γλαύκωμα είναι μια σχετικά συχνή πάθηση του οφθαλμού, η οποία προκαλείται κυρίως από αυξημένη ενδοφθάλμια πίεση. Η υψηλή ενδοφθάλμια πίεση καταστρέφει προοδευτικά το οπτικό νεύρο. Σε ορισμένες περιπτώσεις εκτός από την αυξημένη ενδοφθάλμια πίεση, το γλαύκωμα σχετίζεται και με την κακή αιμάτωση του οπτικού νεύρου. Το γλαύκωμα, ή ορθότερα τα γλαυκώματα, διότι πρόκειται για πολλούς τύπους με διαφορετική αιτιολογία, αν δεν αντιμετωπιστούν έγκαιρα, οδηγούν σε τύφλωση. Η συχνότητα του γλαυκώματος στο γενικό πληθυσμό, ανέρχεται στο 1-2%. Δηλαδή στη χώρα μας έχουμε τουλάχιστον 100.000 άτομα τα οποία είτε έχουν γλαύκωμα, είτε είναι υποψήφια να πάθουν γλαύκωμα. Σε άτομα δε, ηλικίας άνω των σαράντα ετών, η πάθηση αυτή είναι συχνότερη και απαντάται σε ποσοστό 2-4%. Η πιο συχνή μορφή γλαυκώματος είναι το χρόνιο γλαύκωμα ανοικτής γωνίας, στο οποίο η γωνία του πρόσθιου θαλάμου στην οποία βρίσκεται η αποχέτευση του υδατοειδούς υγρού είναι ελεύθερη. Οι περισσότεροι πάσχοντες δεν έχουν συμπτώματα και προειδοποιητικά σημεία. Διαβάστε περισσότερα εδώ

 • Γλαύκωμα Κλειστής Γωνίας

  Ονομάζεται και οξύ γλαύκωμα. Είναι σχετικά σπάνιο και διαφέρει από το γλαύκωμα ανοικτής γωνίας ως προς το ανατομικό εμπόδιο στη γωνία του προσθίου θαλάμου που προκαλεί την απότομη άνοδο της πιέσεως. Η γωνία μπορεί να φράξει όταν η κόρη του ματιού μεγαλώσει πάρα πολύ. Αυτό μπορεί να συμβεί όταν κανείς μπει μέσα σε ένα σκοτεινό δωμάτιο ή όταν ενσταλάξει μυδριατικά κολλύρια που ανοίγουν την κόρη. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν έντονη κεφαλαλγία, οφθαλμικό πόνο, ναυτία, ίλιγγο, εμφάνιση φωτεινών στεφάνων γύρω από τα φώτα και πολύ θολή όραση. Η αντιμετώπιση του γλαυκώματος κλειστής γωνίας συνήθως περιλαμβάνει χειρουργική επέμβαση για την δημιουργία μιας μικρής οπής στην ίριδα με Yag Laser ή με νυστέρι, έτσι ώστε να απελευθερωθεί η γωνία του προσθίου θαλάμου και να πέσει η πίεση. Το οξύ γλαύκωμα ανήκει στα επείγοντα οφθαλμολογικά προβλήματα και θα πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα, διότι σε διαφορετική περίπτωση μπορεί να οδηγήσει σε μόνιμη απώλεια οράσεως.

 • Δακρυοκυστίτιδα

  Είναι η φλεγμονή του δακρυϊκού ασκού, η οποία μπορεί να έχει οξεία ή χρόνια μορφή. Σε περίπτωση κωλύματος στο αποχετευτικό σύστημα των δακρύων προκαλείται λίμναση των δακρύων στον δακρυϊκό ασκό και η επιμόλυνση του μπορεί να  οδηγεί σε οξεία δακροκυστίτιδα. Παρατηρείται στο δέρμα κοντά στη βάση της μύτης επώδυνη διόγκωση, επιφορά (υπερχείλιση δακρύων) και καμιά φορά οίδημα βλεφάρων. Η θεραπεία συνίσταται στη χορήγηση αντιβιοτικών ευρέος φάσματος από τη συστηματική οδό μαζί με τοπικά κολλύρια ή αλοιφές. Στην περίπτωση που η φλεγμονή είναι έντονη και υπάρχει συλλογή πύου, η διάνοιξη και παροχέτευση μπορεί να ανακουφίσει τον ασθενή. Αφού υποχωρήσουν τα οξέα συμπτώματα συνιστάται χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση του ασκού και τη διάνοιξη νέας οδού (δακρυοασκορινοστομία).

 • Διαβητική Αμφιβληστροειδοπάθεια

  Η Διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια εμφανίζεται σε διαβητικούς ασθενείς τύπου Ι και ΙΙ και προκαλείται από αλλοιώσεις των αγγείων του αμφιβληστροειδούς. Τα αγγεία μπορεί να παρουσιάζουν διαρροές με τη μορφή μικροαιμορραγιών και εξιδρωμάτων, μικροαποφράξεις με συνέπεια την ισχαιμία, και σε προχωρημένο στάδιο μπορεί να αναπτυχθούν παθολογικά νεοαγγεία στην επιφάνεια του αμφιβληστροειδούς, καθώς και μεγάλες αιμορραγίες εντός της υαλοειδικής κοιλότητας. Στην παραγωγική διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια μπορεί να εμφανιστεί ελκτική αποκόλληση αμφιβληστροειδούς και μη αναστρέψιμη απώλεια όρασης, αν δεν αντιμετωπιστεί κατάλληλα. Η ανάπτυξη νεοαγγείων στο πρόσθιο τμήμα του οφθαλμού μπορεί να προκαλέσει σοβαρής μορφής νεοαγγειακό γλαύκωμα. Η διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια αντιμετωπίζεται με laser, ενδοβολβικές ενέσεις και χειρουργικές επεμβάσεις

 • Εκτρόπιο

  Το εκτρόπιο είναι μια κατάσταση κατά την οποία το βλέφαρο στο μάτι γυρίζει προς τα έξω. Αυτό αφήνει την εσωτερική επιφάνεια του βλεφάρου έκθετη στον αέρα και πολύ επιρρεπή σε ερεθισμό και μολύνσεις. Το εκτρόπιο είναι κάτι που συμβαίνει πιο συχνά σε ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας και -κατά κανόνα- επηρεάζει μόνο το κάτω βλέφαρο. Σε σοβαρές περιπτώσεις το το βλέφαρο γυρίζει προς τα έξω σε όλο το μήκος του. Σε λιγότερο σοβαρές περιπτώσεις, μόνο ένα τμήμα του βλεφάρου “κρεμάει” και γυρίζει προς τα έξω. Τεχνητά δάκρυα και ειδικές λιπαντικές αλοιφές μπορούν να βοηθήσουν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων, αλλά συνήθως η χειρουργική επέμβαση είναι απαραίτητη για να διορθωθεί πλήρως το εκτρόπιο.

 • Εντρόπιο

  Το εντρόπιο είναι μια κατάσταση κατά την οποία το βλέφαρο στο μάτι γυρίζει προς τα μέσα, με αποτέλεσμα οι βλεφαρίδες να δημιουργούν ενόχληση και πολλές φορές τραυματισμούς στον οφθαλμό. Παρατηρείται συνήθως σε μεγάλης ηλικίας άτομα. Διορθώνεται χειρουργικά αν τα ενοχλήματα είναι έντονα.

 • Ενδοφθαλμίτιδα

  Η μικροβιακή ενδοφθαλμίτιδα είναι φλεγμονή από λοιμογόνους μικροοργανισμούς που αναπτύσσεται μέσα στον οφθαλμικό βολβό και περιλαμβάνει το υαλοειδές σώμα. Είναι σοβαρή λοίμωξη, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε τύφλωση. Η προσβολή του οφθαλμού από λοιμογόνα, αναπτύσσεται, στις περισσότερες περιπτώσεις μετά από εγχείρηση καταρράκτη, ενδοβολβικές ενέσεις ή μετά από τραυματισμό του ματιού και ενοφθαλμισμό μικροβίων, ανεξαρτήτως αιτιολογίας. Χρήζει επείγουσας επέμβασης με έγχυση αντιμικροβιακών ουσιών. Ορισμένες φορές χρειάζεται υαλοειδεκτομή.

 • Επιπεφυκίτιδα

  Η επιπεφυκίτιδα είναι μια φλεγμονή της εξωτερικής λευκής στιβάδας του ματιού. Διακρίνεται σε: 1) αλλεργική που οφείλεται σε αντίδραση των ματιών σε παράγοντα που ερεθίζει το ανοσοποιητικό σύστημα. Στην αλλεργική υπάρχει έντονη φαγούρα και τα μάτια πρήζονται και κοκκινίζουν. Συνήθως οφείλεται στο περιβάλλον ή από μακιγιάζ και βαφές. 2) Λοιμώδης (Ιογενής ή μικροβιακή)  που οφείλεται σε μικροοργανισμούς και είναι πολύ εύκολα μεταδοτική. Τα συμπτώματα είναι πυώδης έκκριση των ματιών, (τσίμπλα), κοκκίνισμα και ορισμένες φορές πόνος στα μάτια. Η θεραπεία ποικίλει ανάλογα με την περίπτωση και πάντα υπό παρακολούθηση οφθαλμίατρου. Για τις ιογενείς περιπτώσεις συνήθως δίδεται από τον γιατρό και κολλύριο που περιέχει αντιβιοτικό και κορτιζόνη. Χρειάζεται όμως παρακολούθηση διότι σε ελάχιστες περιπτώσεις ανεβάζει την ενδοφθάλμια πίεση του ματιού ή και προκαλεί καταρράκτη.

 • Εξόφθαλμος

  Ο εξόφθαλμος είναι μια αυτοάνοση φλεγμονώδης διαταραχή που περιλαμβάνει τα μαλακά μόρια του οφθαλμικού κόγχου.  Παρουσιάζεται ως μια πρόπτωση του ματιού με ανάσπαση και οίδημα των βλεφάρων. Αποτελεί χαρακτηριστική εκδήλωση όσων πάσχουν από δυσλειτουργία του θυρεοειδούς και κατά κύριο λόγω στην νόσο Graves ,σε ποσοστό σχεδόν 90%. Σε μικρότερα ποσοστά έχει παρατηρηθεί και σε άλλες παθολογικές καταστάσεις όπως είναι η θυρεοειδίτιδα Hashimoto, θυρεοτοξίκωση και o πρωτοπαθής υποθυρεοειδισμός. μπορεί επίσης να εμφανιστεί και σε άτομα με φυσιολογική λειτουργικότητα του θυρεοειδούς.

 • Ιρίτιδα - Ιριδοκυκλίτιδα

  Η Ιριδοκυκλίτιδα είναι μια φλεγμονώδης νόσος του ραγοειδούς χιτώνος του οφθαλμού. Οι ιριδοκυκλίτιδες έχουν πολλά αίτια, είναι όμως συχνά ιδιοπαθείς, δηλαδή δεν ανευρίσκεται το ακριβές αίτιο τους. Μπορεί όμως και να συνοδεύουν άλλες οφθαλμικές ή συστηματικές αιτίες. Πρόσθια ραγοειδίτιδα μπορεί να ακολουθήσει έναν τραυματισμό ή μια χειρουργική επέμβαση, ενώ αρκετά συχνό αίτιο είναι και οι ερπητικές λοιμώξεις του οφθαλμού, συμπεριλαμβανομένου και του έρπητα ζωστήρα. Μια εργαστηριακή εξέταση που αναζητά το λευκοκυτταρικό αντιγόνο B27 (HLA-B27) είναι αρκετά συχνά θετική. Συστηματικά νοσήματα, όπως οι οροαρνητικές αρθρίτιδες (αγκυλωτική σπονδυλίτιδα, ψωριασική αρθρίτιδα κ.α.) αλλά και η φυματίωση, η σύφιλη και η σαρκοείδωση, μπορούν να είναι αίτια ιριδοκυκλίτιδας.

 • Κερατίτιδα

  Η κερατίτιδα είναι η φλεγμονή και εξέλκωση του κερατοειδούς, η οποία συνοδεύεται συνήθως από μειωμένη οπτική οξύτητα. Τα συνηθέστερα συμπτώματα είναι οφθαλμικό άλγος, δακρύρροια και φωτοευαισθησία. Η φλεγμονή μπορεί να προκληθεί από μικροοργανισμούς (βακτήρια, ιούς (απλός ή έρπητας ζωστήρας), μύκητες, πρωτόζωα), τραυματισμό, φάρμακα, ανεπάρκεια βιταμίνης Α. Αντιμετωπίζεται με ισχυρή τοπική και συστηματική αντιβιοτική αγωγή.

 • Κερατόκωνος

  Ο κερατοειδής είναι η εξωτερική διάφανη στιβάδα του οφθαλμού, η οποία κανονικά είναι ομαλή και σφαιρική. Στα μάτια με κερατόκωνο, ο κερατοειδής έχει κωνικό σχήμα. Επιπλέον, η επιφάνεια του είναι ανώμαλη, με αποτέλεσμα οι εικόνες που διαπερνούν τον κερατοειδή και προβάλλονται στον αμφιβληστροειδή να είναι θολές και παραμορφωμένες. Λόγω της ανώμαλης επιφάνειας, η όραση δεν μπορεί να διορθωθεί με γυαλιά. Ο κερατόκωνος συνήθως παρουσιάζεται στην εφηβεία και εξελίσσεται μέχρι το 35ο-40ο έτος της ζωής και σχετίζεται με κάποια ανωμαλία στη σύνθεση του κολλαγόνου του κερατοειδή. Στα αρχικά στάδια του κερατόκωνου, ο ασθενής μπορεί να χρησιμοποιήσει ημίσκληρους (αεροδιαπερατούς) φακούς επαφής για να έχει καλύτερη όραση. Ο ημίσκληρος φακός επαφής "επιπεδώνει" και εξομαλύνει την ανώμαλη επιφάνεια του κερατοειδή προσφέροντας καθαρότερη όραση. Ο κερατόκωνος μπορεί να παραμείνει ασυμπτωματικός σε αρχικά στάδια και να εμφανιστεί ως ένας αστιγματισμός που αυξάνεται σε σύντομο χρονικό διάστημα. Μπορεί να διαγνωστεί με μια ειδική εξέταση, την τοπογραφία κερατoειδούς. Η κερατεκτασία θα πρέπει να αντιμετωπιστεί αμέσως μετά την διάγνωση με διασύνδεση κερατοειδούς. Ο προχωρημένος κερατόκωνος αντιμετωπίζεται χειρουργικά, ανάλογα με το στάδιο εξέλιξης του. Σε ήπιες μορφές εφαρμόζεται υπεριώδης ακτινοβολία με διάλυμα ριβοφλαβίνης για την σκλήρυνση του κερατοειδή. Σε άλλες περιπτώσεις τοποθετούνται ενδοκερατικοί δακτύλιοι μέσα στο στρώμα του κερατοειδή. Σε πιο προχωρημένες μορφές χρειάζεται να γίνει τμηματική ή ολική (διαμπερής) μεταμόσχευση κερατοειδούς, .

 • Κυστικό οίδημα ωχράς κηλίδας

  Το κυστικό οίδημα της ωχράς κηλίδας προκαλείται από συσσώρευση υγρού στον κεντρικό αμφιβληστροειδή, στην περιοχή της ωχράς. Μπορεί να εμφανιστεί σε διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια, σε ραγοειδίτιδες, μετά από θρόμβωση φλέβας αμφιβληστροειδή, μετά από εγχείρηση καταρράκτη,σε ηλικιακή εκφύλιση ωχράς κηλίδας (υγρή μορφή) και σε άλλες παθολογικές καταστάσεις. Αντιμετωπίζεται με αντιφλεγμονώδη κολλύρια, με Laser και ενδοβολβικές ενέσεις.

 • Ξηροφθαλμία

  Η ξηροφθαλμία προκαλείται από δυσλειτουργία της δακρυϊκής στιβάδας που επικαλύπτει το μάτι. Το σύνδρομο ξηροφθαλμίας έχει πολλές αιτίες. Μία από τις πιο συχνές αιτία είναι η διαδικασία γήρανσης.  Αυτό είναι περισσότερο εμφανές στις γυναίκες, οι οποίες τείνουν να έχουν ξηρότερο δέρμα απ’ ό,τι οι άνδρες. Η έλλειψη ελαίων προσβάλλει και τη δακρυϊκή στιβάδα. Χωρίς το απαραίτητο «λιπαντικό», η ελαιώδης στιβάδα δεν μπορεί να καλύψει όλη την δακρυϊκή στιβάδα, αφήνοντας περιοχές του κερατοειδή στεγνές. Η ζέστη, η ξηρασία και ο αέρας, το μεγάλο υψόμετρο και ο καπνός του τσιγάρου προκαλούν επίσης ξηροφθαλμία. Πολλοί άνθρωποι αισθάνονται τα μάτια τους στεγνά όταν διαβάζουν ή δουλεύουν μπροστά από την οθόνη του υπολογιστή. Συχνά διαλείμματα για βλεφαρισμό προσφέρουν ενυδάτωση στα μάτια και απαλλάσσουν από τα συμπτώματα.

  Οι χρήστες φακών επαφής μπορεί επίσης να αντιμετωπίζουν ξηρότητα επειδή οι φακοί επαφής απορροφούν την δακρυϊκή στιβάδα, Η αντιμετώπιση τη ξηροφθαλμίας γίνεται με τεχνητά δάκρυα, αποφυγή έκθεσης σε αέρα και η καταπολέμηση συστηματικού αιτίου, αν υπάρχει.

 • Οπτική Νευρίτιδα

  Η οπτική νευρίτιδα είναι η φλεγμονή του οπτικού νεύρου. Παρουσιάζεται σε νέες σχετικά ηλικίες. και μπορεί να οφείλεται σε σκλήρυνση κατά πλάκας), αυτοάνοσα ή λοιμώδη νοσήματα, αγγειίτιδες, παραρρινοκολπίτιδες κ.α.  Συνοδεύεται από σημαντική μείωση της όρασης. Αντιμετωπίζεται με ισχυρή αντιφλεγμονώδη αγωγή.

 • Πτερύγιο

  Το πτερύγιο είναι η ανάπτυξη κυττάρων του επιπεφυκότος που καλύπτει το λευκό μέρος του οφθαλμού (σκληρός χιτώνας ) και εισέρχεται σταδιακά στον κερατοειδή χιτώνα με τη μορφή τριγώνου, δημιουργώντας αισθητικά προβλήματα καθώς και προβλήματα οράσεως.  Η ακριβής αιτιολογία του πτερυγίου είναι ασαφής αν και η υπερβολική έκθεση σε υπεριώδεις ακτίνες του ήλιου μπορεί να το προκαλέσει πιο συχνά. Αν προχωρά προς το κέντρο του κερατοειδή θα πρέπει να αφαιρείται, διότι μειώνει την όραση.

 • Ρωγμή - Οπή Αμφιβληστροειδούς

  Ρωγμές ή οπές παρατηρούνται στο εσωτερικό τοίχωμα του αμφιβληστροειδή μετά από κάποια απότομη μετακίνηση του υαλοειδούς σώματος (αποκόλληση υαλοειδούς). Μπορεί να είναι ασυμπτωματικές ή να συνοδεύονται από λάμψεις και μυγάκια. Οι ρωγμές θα πρέπει να περιχαρακώνονται με Laser, έτσι ώστε να μην οδηγήσουν σε αποκόλληση αμφ/δούς.

 • Στραβισμός

  Ο στραβισμός είναι η κατάσταση κατά την οποία ενώ και τα δυο μάτια είναι ανοικτά μόνο το ένα είναι στραμμένο στο αντικείμενο προσήλωσης, ενώ το άλλο είναι στραμμένο σε άλλη κατεύθυνση. Τα μάτια κινούνται από μια ομάδα έξι μυών. Όταν τα μάτια δεν κινούνται ταυτόχρονα τότε ο εγκέφαλος βλέπει δυο διαφορετικές εικόνες για το ίδιο αντικείμενο. Αυτή η κατάσταση ονομάζεται διπλωπία. Ο στραβισμός προσβάλλει το 4% των παιδιών ηλικίας κάτω των 6 χρόνων. Συνοδεύεται τις περισσότερες φορές από αμβλυωπία (τεμπέλιασμα) ματιού. Σε αρκετές περιπτώσεις χρειάζεται χειρουργική επέμβαση.

 • Σχετιζόμενη Με την Ηλικία Εκφύλιση Ωχράς Κηλίδας

  Η ηλικιακή εκφύλιση ωχράς κηλίδας (ή σχετιζόμενη με την ηλικία εκφύλιση ωχράς κηλίδας) είναι μια πολύ συχνή πάθηση της τρίτης ηλικίας που προσβάλλει τα κύτταρα της οράσεως στην κεντρική περιοχή του βυθού του ματιού και η οποία προκαλεί προοδευτική μείωση της λειτουργικής όρασης. Σε προχωρημένη μορφή, ο/η ασθενής βλέπει μόνο με τα εναπομείναντα κύτταρα της περιφέρειας του αμφιβληστροειδούς και πολλές φορές η όραση περιορίζεται σε μέτρηση δακτύλων σε απόσταση μερικών δεκάδων εκατοστών. Η ΗΕΩΚ εμφανίζεται με δύο μορφές: την ξηρά (ή μη παραγωγική)  και την υγρά (ή παραγωγική). Στην ξηρά μορφή, τα κύτταρα της οράσεως εκφυλίζονται και ατροφούν προοδευτικά σε βάθος πολλών ετών,  Στην υγρά μορφή, η μείωση της όρασης μπορεί να είναι πολύ απότομη και συνήθως οφείλεται σε αιμορραγίες και συσσώρευση υγρού και εξιδρωμάτων στην οπίσθια κεντρική περιοχή του οφθαλμού. Συνήθως προηγείται το στάδιο της ξηράς μορφής μέχρι να μεταπέσει στην υγρά (ποσοστό: περίπου 20%). Λόγω της αύξησης του ορίου ηλικίας, η ΗΕΩΚ εμφανίζεται σε πολύ μεγάλο ποσοστό ατόμων της τρίτης ηλικίας. Σε πολλές περιπτώσεις, τα άτομα αυτά μπορεί να χρειαστούν βοηθήματα χαμηλής οράσεως. Στην ξηρά μορφή, ο οφθαλμίατρος έχει στη διάθεση του μόνο βιταμίνες και ειδικά συμπληρώματα διατροφής για να καθυστερήσει την εκφυλιστική διεργασία. Στην υγρά μορφή, ο ασθενής θα πρέπει να υποβληθεί άμεσα σε θεραπεία με ενδοβολβικές ενέσεις αντιαγγειογενετικών παραγόντων, οι οποίοι καταστρέφουν τα παθολογικά αγγεία που προκαλούν τις αιμορραγίες. Η αποτελεσματικότητα των ενέσεων αυτών εξαρτάται από την αρχική έκταση και βαρύτητα των βλαβών καθώς και το χρόνο έναρξης της θεραπείας. H άμεση έναρξη θεραπείας μπορεί να βοηθήσει σημαντικά  στην βελτίωση και αποκατάσταση της όρασης.

 • Φυσαλλιδώδης Κερατοπάθεια

  Η φυσαλλιδώδης κερατοπάθεια οφείλεται σε μεγάλη μείωση του αριθμού των ενδοθηλιακών κυττάρων του κερατοειδή και έχει σαν αποτέλεσμα την θόλωση του λόγω οιδήματος και δημιουργίας φυσαλίδων. Παρατηρείται μετά από χειρουργικές επεμβάσεις όπως π,χ, καταρράκτη, ή σε κάποιες εκφυλιστικές αλλοιώσεις του κερατοειδούς. Μπορεί να συνοδεύεται από πόνο και απώλεια οράσεως. Η θεραπεία σε μη αναστρέψιμες περιπτώσεις είναι μεταμόσχευση ενδοθηλίου.

 • Χαλάζιο

  Χαλάζιο είναι ένα εξόγκωμα στο άνω ή κάτω βλέφαρο, που προκαλείται από φλεγμονή ενός αδένα του βλεφάρου. Μπορεί να είναι μαλακό και γεμάτο υγρό ή πιο σκληρό στην αφή. Αντιμετωπίζεται με αντιφλεγμονώδεις αλοιφές. Αν το χαλάζιο επιμένει, μπορεί να αφαιρεθεί χειρουργικά με μια σχετικά απλή εξωνοσοκομειακή διαδικασία υπό τοπική αναισθησία.

ΤΗΛΕΦΩΝΑ

210 9881800 - 9883702 - 9853055

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ

Ποσειδώνος 42, Παλαιό Φάληρο  17561, Αττική

© 2017 Ophthalmo-Check